Pravedna dodjela specijalizacija u zdravstvenom sistemu Crne Gore

Sažetak

Specijalizacija je profesionalno usmjeravanje ljekara sa tek svršenih osnovnih studija, na neku od specijalističkih grana medicine kroz konkurs o dodjeli specijalizacija.

Cilj ove analize bio je istražiti da li se prilikom dodjele specijalizacija vrše zloupotrebe i prepoznati “slabe tačke” u postojećoj legislativi koje omogućavaju potencijalne zloupotrebe.

U istraživanju su učestvovala 73 ispitanika ili 19.7% ukupnog broja specijalizanata. Korišćen je upitnik koji je formulisan na osnovu povratnih informacija i sugestija dobijenih od fokus grupe i objavljen na CER platformi koju je za potrebe elektronskog anketiranja kreirao BIRN.

Rezultati ove analize ukazuju da postoje zloupotrebe prilikom dodjele specijalizacija i da se one uglavnom odnose na diskreciono bodovanje prilikom usmenog intervjua ali i na samo raspisivanje konursa, bodovanje, izbjegavanje javnog konkursa preuzimanjem ljekara na specijalizaciji iz privatnih zdravstvenih ustanova ili manjih zdravstvenih ustanova gdje je konkurencija na konkursu značajno manja. Na pitanje da li se dodjela specijalizacija sprovodi objektivno čak 82.2% ispitanika je odgovorilo sa NE, dok 78% ispitanika smatra da se intervjuu u procesu dodjele specijalizacija zloupotrebljava.

Iz analize proizilazi da ne postoji definisana odgovornost komisije koja vrši bodovanje što je prepoznato kao slaba karika u procesu odlučivanja. Potrebnio je unaprijediti proceduru dodjele
specijalizacija kroz objektivno bodovanje kandidata i uvođenje odgovornosti članova komisija.

Kompletnu analizu možete preuzeti ovdje (pdf).

Leave a reply