Dostupnost stomatoloških usluga djeci sa autizmom u Crnoj Gori

Sažetak

Oralno zdravlje je važna komponenta zdravlja svake osobe. Ipak za djecu sa autizmom navike održavanja oralne higijene mogu biti veliki izazov. Zbog toga ova populacija ima dodatne, posebne poteškoće u ostvarivanju pristupa zdravstvenoj zaštiti i korišćenja službi namijenjenih za opštu populaciju.

Cilj ove analize bio je istražiti da li je zdravstvena zaštita, sa posebnim naglaskom na stomatološke usluge, jednako dostupna svim kategorijama društva, a naročito ranjivim grupama. Crna Gora nema zvanični registar osoba s autizmom, iako je isti dugo najavljivan, a u Centru za autizam ta dijagnoza postavljena je do sada kod 430 djece. Ovi pacijenti većinom su u potrebi za posebnim pristupom u liječenju bolesti zuba.

Istraživanje u kom je učestvovalo 50 roditelja djece sa autizmom, pokazalo je da postoje duge liste čekanja na stomatološke usluge za ovu ranjivu kategoriju društva. Stomatološke usluge koje zahtijevaju uvođenje u anesteziju čekaju se i do 6 mjeseci, a u nekim slučajevima čak i godinu. Nije poznato da je u Crnoj Gori dostupna kratkotrajna inhalaciona anestezija za potrebe pružanja stomatoloških usluga. O urgentnosti problema govori podatak da čak 94% roditelja obuhvaćenih istraživanjem ističe da im nijesu dostupne usluge kratkotrajne inhalacione anestezije.

Primjena preventivnih savjeta i profilaktičkih mjera kroz preventivne posjete može omogućiti očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja, motivaciju i remotivaciju pacijenta i roditelja, ali i upoznavanje sa psihosocijalnim i medicinskim individualnim karakteristikama pacijenta.
Potrebno je ojačati stomatološku praksu koja će biti dostupna ranjivim kategorijama. Potrebno je osmisliti sistem podrške za ranjive kategorije društva koji će biti pristupačni i dostupni.

Kompletnu analizu možete preuzeti ovdje (pdf).

Leave a reply